Julkalenderns historia – hur uppkom den?

När uppkom julkalendern?

Tidigare kallades julkalendern för adventskalendern, men det namnet byttes år 1971. Men julkalendern i Sverige har sänts på Sveriges Television sedan 1960. Det vill säga att nu i år, 2017, har julkalendern funnits i 57 år. Det är enormt länge och egentligen helt fantastiskt att den fortfarande håller sig vid liv och att den fortfarande är såpass populär och omtalad. Varje år är det alltid mycket snack om vad det ska blir för typ och hur den är och massor med mer. Det är ett gott tecken att de som gör julkalendrarna gör ett bra jobb och välarbetat.

Foto: SVT

Bevarade julkalendrar

Med tanke på att det var såpass länge sedan som julkalendrarna sändes så är det inte så konstigt om det inte går att på tag på de allra första kalendrarna på 60-talet. Dock går det faktiskt det, och det går att hitta på Sveriges Televisions arkiv. Dock är det endast ett enstaka avsnitt från filmerna från år 1962, 1964, 1965 och 1966 på grund av att det går inte att hitta de andra eller att de inte går att föra över och in i arkivet. Dock finns det alla julkalendrar efter det och vissa har även kommit ut på DVD eller VHS som var mer vanligt förr i tiden. Där finns det ett avsnitt för varje dag som man kan kolla. Dessutom är det vanligt att en julkalender som har varit riktigt populärt ett år har visats i repris på barnkanalen. Dock brukar det då vara en julkalender som är minst 5 år gammal, så inte samma barn riskerar att se om en julkalender igen. Men tanke på att barn oftast bara kollar på julkalendern när de är i en viss ålder.

 

Framröstning av bästa julkalendern

År 1999 kunde svenska folket rösta fram vilken julkalender de tycker mest om och har varit mest omtalad och uppskattad genom tiderna. En solklar vinst gick till Mysteriet på Greveholm. Trots att den börjar bli ganska gammal nu, vilket man märker endast i kvalitén på filmerna, så har det en otroligt bra story som många barn dras till och mycket säger att den kommer finnas kvar så länge som möjligt. Den julkalendern är ett exempel på sådana som sänds i repris på barnkanalen. Den finns även på DVD vilket många familjer köper och har hemma. På andra plats i röstningen kom Sunes jul och på en tredje plats kom Gumman som blir liten som en tesked. Därefter kom Trolltider på en fjärdeplats och även den är väldigt omtalad. Dock kom det en ny omröstning som Sveriges Television ordnande år 2016. Där deltog det 13 000 personer och då van Sunes jul som bästa julkalender. Dock tog Mysteriet på Greveholm andraplatsen. Därefter kom Trolltider och sedan Gumman som blev liten som en tesked. Det är fantastiskt kul att det är såpass många som lägger ner tid och energi på att rösta fram en julkalender som redan har varit. Det visar hur mycket svenska folket uppskattar den årliga julkalendern.