Kända julkalendrar vi minns

Många val av julkalendrar

Med tanke på att julkalendern har funnits i över 57 år, så finns det ett ganska brett arkiv av julkalendrar som man kan kolla på. Dock är det en så bra kvalité på de första utgåvorna och sedan fattas de även vissa avsnitt. Men många av de senaste filmerna går att hitta på Sveriges televisions arkiv. Nedan kommer du kunna läsa om de julkalendrar som vi minns bäst ifrån alla tider, och som även är mest populära bland svenska folket.

 

Mysteriet på Greveholm

Denna års julkalender som kom ut år 1996 spelades in på ett slott som ligger i Eslöv i Skåne och kallas Hjularöds slott. Regissören för Mysteriet på Greveholm är Dan Zethraeus. Varje avsnitt på den julkalendern är ca 15 minuter vilket är normalt för att vara en julkalender. Man får tänka på att allt ska med på 24 avsnitt och att de inte kan bli för långa då det inte får bli långtråkigt. Det finns en film som kom år 2012 som heter Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst som är en fortsättning på julkalendern. Mysteriet på Greveholm handlar om att en familj vid namn Olsson som är lite av den tokiga typen flyttar ut på landet för att fira jul. Av ett misstag kommer de till Greveholm, det vill säga det stora slottet, istället för ett hus som de har hyrt. Efter inte så kort vistelse så märker familjen att de spökar i slottet. Dock är det inget som skrämmer barnen Lillian och Ivar, som under filmens gång går på skattjakt och letar efter massor med olika mysterier. Dock är deras storasyster Melitta rädd för spöken, vilket resulterar i att hon gärna vill flytta hem igen. Efter några avsnitt kommer Melitta i kontakt ed brevbäraren som levererar breven ute på landet, och Måns bestämmer sig för att fotografera spökena Staffan och Jean på slottet. Som du förstår så blir det mycket som händer under deras högtid som de hade förväntat sig skulle vara lugn och fridfull.

Foto: SVT

 

Sunes Jul

År 1991 kom Sunes Jul ut som årets julkalender. Där är varje avsnitt ca 10 minuter. Sune finns även i anda filmer och nu på 2000-talet har det kommit ut flera andra Sune filmer som handlar om samma familj. Dock är det givetvis med andra skådespelar. I julkalendern får man följa Sune och hans familj. Det är en väldigt kaotisk familj med många kaotiska scener i julkalendern.

 

Gumman som blev lika liten som en tesked

Året som Gumman som blev lika liten som en tesked kom ut 1967, vilket gör den till en väldigt gammal julkalender. Den handlar om en Gumma som kryper och blir lika liten som en tesked.

 

Trolltider

En känd julkalender som många minns är Trolltider. Den kom ut 1979 och är relativt gammal. Den var såpass uppskattad att sen sänder i repris under december månad år 1985. Den handlar om en folktro och en grupp småtroll. De bor under en trappa till människornas hur och handlar om trollens liv.